preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 8. 2012.

Ovaj mjesec: 6808
Ovaj tjedan: 1066
Danas: 243
EKOLOŠKA PORUKA

NAJBOLJA ŠKOLA

NAJLJEPŠA ŠKOLA

RECI NE NASILJU

EKORAZGLEDNICE

 

MOJA ŠKOLA - EKOŠKOLA

 

6.6.2012.g. trajnu
Zelenu zastavu podiže
učenica Morana Belović

Učenička zadruga Lipa I

E-upisi
RASPORED ZVONJENJA

 

 

WEB ALATI U NASTAVI

''Uzbuđenje učenja razdvaja mladost od starosti.

Sve dok učiš - nisi star.''    

Rosalyn Sussman Yalow,    
dobitnica Nobelove nagrade          
   
za fiziologiju i medicinu                 

Znate li što znači "web 2.0"?

web 1.0 - konzumerski web
(uglavnom se sastojao od teksta i grafika, korisnik nije imao utjecaj na sadržaje)

web 2.0  - prosumenski 
(producers + consumers = prosumers) - 
korisnici koriste tuđe sadržaje, ali stvaraju i objavljuju svoje sadržaje- kao socijalna platforma.
prednost - stvaranje - pojava besplatnih alata za interaktivno sudjelovanje
nedostatak - zaglušujuća informacijska buka na webu (opterećen, beskonačna zbrkana zbirka međusobno povezanih sadržaja) 

web 3.0 - semantički web   
-na njima su mogući svi mediji, funkcionira na svim izlaznim uređajima, bilo gdje u svijetu na bilo kojem računalu
-web služi kao konteks, personalizirani servis idealan za suradnju i učenje

Tim Bernes Lee  (izumitelj www (weba) i otac interneta):

''Semantički - riječ je o mreži koja ne opisuje samo sadržaj već i kontekst tog sadržaja, može razumijeti sadržaj, ali i filtrirati podatke koji nam trebaju, štedi vrijeme i pomaže kod učenja.''
Dakle, web 3.0 može čitati i razumjeti i sadržaj i kontekst. Web 3.0. prepoznaje ljude, mjesta, događaje, kompanije, proizvode, filmove... Može prepoznati i odnose među ljudima.


Web 3.0 personalizirani je servis: može razumjeti sadržaj i filtrirati samo one podatke koji nam baš trebaju, štedi vrijeme, omogućuje brže učenje.
Nedostatak: počinje misliti umjesto nas, jer korisnici ne opisuju svoje sadržaje  po istim kriterijima, dakle sadržaji su opisani više subjektivno, nego objektivno.

Pogledajte što Dinka Juričić kaže o web 1.0, web 2.0 i web 3.0 alatima u svojoj prezentaciji.


Želimo li učenike koji su 
aktivni sudionici nastavnog procesa?

Koristimo se alatima koji su jednostavni za uporabu,
besplatni (barem djeomično)!

Učinimo nastavni proces zanimljivijim!
Primijenimo neke od dolje navedenih alata
u nastavi bilo kojeg predmeta
- promijenimo način poučavanja!!!
Primjeri web alata za korištenje u nastavi

“Ono što čujem zaboravim.
Ono što vidim, toga se sjetim.
Ono što učinim, razumijem.”
                           ( Confucije )

Alat za izrezivanje (Snipping Tool) - snimite dio svog ekrana na računalu ili ekran mobitela pomoću ovog alata, upute pročitajte ovdje a videozapis s uputama pogledajte na ovom linku.

Besplatne fotografije - preuzmite - najveći izbor besplatnih fotografija

Bubbl.us - izrada mentalnih mapa. Pogledajte primjer: Oceanija 
(mogućnosti: 20 video linkova, 1 slika, ali daje mogućnost poveznica na slike)

Canvaonline grafički editor za izradu prezentacija, infografika i postera  (više)
Primjer
Carnetova  E-knjižnica . Za pristup traženoj aplikaciji morate se autenticirati svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. Unesite svoju korisničku oznaku i zaporku i kliknite na "Prijavi se". U Carnetovoj knjižnici imate mogućnost besplatnog čitanja najnovijih informatičkih i matematičkih časopisa, te razne stručne literature
Class Notebook aplikacija omogućava međusobnu komunikaciju i suradnju između učitelja i učenika. Učitelji imaju mogućnost kreiranja virtualnog razreda i radnog prostora u obliku razrednih bilježnica s predefiniranim razinama pristupa za primjenu u razredu. Upute.
Coggle je digitalni alat za izradu mentalnih mapa. Prednost mu je jednostavnost i minimalizam. Omogućuje brzu, jednostavnu i preglednu izradu mentalnih mapa. U besplatnoj verziji može se napraviti neograničen broj mapa, ali je uvjet odabrati da budu javne. Možete izraditi samo tri privatne mape. Zanemariv mu je nedostatak što se prijavljuje se isključivo putem Google korisničkog računa. PODRŽAVA SLIKE. Pročitaj.

Coursera - najbolji svjetski tečajevi, on-line, besplatno na stranici: https://www.coursera.org/. Ovo su vrhunski besplatni tečajevi, jedini uvjet je poznavanje engleskog jezika. 

Dropbox  aplikacija za pohranu podataka. Dropbox je besplatna web aplikacija za skladišenje podataka, ali i sinkronizaciju podataka između dva udaljena računala. Više o svemu pročitajte ovdje. 
Edmodo 
Edmodo je sigurna društvena mreža namijenjena školama i ustanovama za obrazovanje. To je besplatna web aplikacija, dakle može joj se pristupiti s bilo kojeg računala koje ima vezu na internet. Svaki nastavnik kreira svoje razrede, te poziva učenike da se logiraju putem jedinstvene šifre. Nitko drugi ne može se priključiti mreži. Budući je sučelje i izgledom i funkcijama slično Facebooku, učenici ga vrlo rado koriste. Edmodo je vrlo prikladan za razmjenu datoteka i poveznica. Npr. nastavnik napiše domaću zadaću i samo pošalje na razred, a svi učenici koji su u tom razredu, automatski imaju pristup zadacima. Učenici nemaju mogućnost međusobno razmjenjivati datoteke, odnosno imaju mogućnost poslati datoteku ili izravno profesoru ili svima u razredu (uključujući i profesora). Iz tog razloga profesori su sigurni da učenici neće međusobno ''prepisivati'', odnosno razmjenjivati datoteke. Ovaj program iznimno je koristan u nastavi računalstva, iz razloga što učenici koriste računala, pa je vrlo jednostavno zadavati zadatke prilikom obrade nekog od Officeovih programa. No može se koristiti u svim predmetima, na način da učenici kod kuće, odnosno na računalu pregledaju poslane materijale.  
Flipsnack - alat za izradu digitalne knjige/časopisa/slikovnice. Stvaraj, dijeli ugradi u online časopise iz pdf formata.
Geogebra   (http://geogebra.org/cms/) - Besplatan matematički program za učenje i poučavanje matematike u potpunosti preveden na hrvatski jezik. Izborna matematika u drugom razredu obrađuje kvadratnu funkciju, pa se grafovi funkcija mogu crtati u Geogebri i na taj način vizualno olakšati učenicima učenje. Primjere grafova možete pogledati ovdje i ovdje
Glogster  - Glogster je multimedijski alat 21. stoljeća u kojem učitelji i učenici mogu na vrlo kreativan način izrađivati postere o različitim temama i na njega ugraditi tekst, sliku, grafički dodatak, zvuk, pjesmu, video s interneta ili sa svog vlastitog računala i povezati određeni podatak s nekom drugom internetskom stranicom. Inspiracije radi, pročitajte ovaj članak. 
Google crteži - izrada mentalne mape (Primjer: LK - DRVO)
                      - predložak za priču (izrada kocke)
Jing   (http://www.techsmith.com/jing.html). Jing je maleni alat s kojim ćete vrlo lako snimiti sadržaj ekrana te ga kao sliku ili videozapis lako podijeliti s drugima. Besplatnu edukaciju o korištenju Jinga u nastavi, možete pronaći na Carnetovim stranicama.

Kahoot kviz 
 - 
Pogledajte zanimljivu prezentaciju Dinke Juričić. Ili nešto više ovdje.
- Videozapis: Upute izrade Kahoot-a

Kizoa - Online Movie and Video Maker

LaTeX  (http://www.latex-project.org/) - LaTeX je programski jezik za pisanje znanstvenih dokumenata i knjiga, te program za prijelom teksta. Neizbježan je u pisanju matematičkih radova, te je većina dokumenata odnosno testova objavljenih na ovim stranicama napisana upravo u LaTeXu.  LaTeX je kompjuterski alat za slaganje i kompletnu pripremu za tisak najraznovrsnijih tekstova. Nezamjenljiv je za pripremu tipografski zahtjevnih materijala, kao što su matematički i različiti tehnički tekstovi koji sadrže mnoštvo `formula'
i različitih nestandardnih simbola, ali i takvih `tekstova' kao što su partiture za orkestar.
Više o LaTeXu možete pročiati ovdje.  Jedno zanimljivo predavanje možete pogledati ovdje
Primjer napisanih uputa za učenike 2. razreda (kompleksni brojevi) možete pogledati ovdje.

LearningApps - online alat za izradu digitalnih nastavnih sadržaja. Pročitajte više.
LePlanner  je online alat za izradu pripreme za nastavu, odnosno scenarije poučavanja, a dostupan je na hrvatskom jeziku. Na njihovim mrežnim stranicama je dostupna i zbirka scenarija poučavanja izrađena u okviru Erasmus + projekta Creative Classroom Collection.

Learning Designer  je online alat za izradu pripreme za nastavu koji olakšava učiteljima pripremu aktivnosti učenja i poučavanja uporabom šest tipova učenja iz „Conversational Frameworka“ D. Laurillard: učenje stjecanjem, učenje istraživanjem, učenje kroz praksu, učenje stvaranjem, učenje kroz rasprave, učenje suradnjom. Nakon pripreme aktivnosti alat vam daje povratnu informaciju u obliku tortnog grafikona, o omjeru upotrjebljenih tipova učenja u vašoj pripremi.

Više o Learning Designeru možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Linoit - interaktivna oglasna ploča http://linoit.com
Linoit je program koji vam omogućava stvaranje online panoa ili “interaktivne oglasne ploče” na koju stavljate “papiriće” s porukama, slikama, videom pa čak i privitcima. Moože se koristiti bez prijave, a ima i mogućnost umetanja u web-stranice. Postavljanje poruka je vrlo jednostavno – dohvatite papirić za poruke ili okvir za multimedijske datoteke, postavite na pano i upišete tekst ili URL adresu datoteke.
Naravno vi kao autor trebate biti registrirani korisnik programa, ali kad postavite svoje “platno” (canavas) možete ga objaviti javno pa svaki posjetitelj može na njega stavljati svoje poruke i dodatke. https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=L2zoKCbBvAw​ 
Želite li umetnuti pripremljeni pano na svoje mrežne stranice, kliknite na okrugli gumbić sa slovom i pa kopirajte kod iz okvira Embed lino.
Mindomo je aplikacija za izradu mentalnih mapa. Mentalna mapa ili umna mapa (engl. Mind map) je vrsta dijagrama specifične forme koji prikazuje ideje ili razmišljanja na svojevrstan način. Mindomo je besplatna web aplikacija, dakle može joj se pristupiti s bilo kojeg računala koje ima vezu na internet. U besplatnoj verziji dozvoljene su samo tri mentalne mape, nakon toga se ili mora platiti, ili se neka mapa mora izbrisati i potom raditi iz početka. No odlična je stvar što Mindomo dopušta da se svaka izrađena mapa izveze kao slika. Mindomo se može koristiti u svim predmetima, pomaže učenicima da lakše nauče gradivo. 
Neke primjere učeničkih radova možete pogledati ovdje: primjer 1 i primjer 2. 
MindMaple računalni program koji pomaže u jednostavnoj izradi mentalnih mapa 
Moodle - najpoznatiji i najrašireniji alat za upravljanje učenjem LMS   
Moodle (eng. Modular Object – Oriented DynamicLearning Environment) je sustav za udaljeno učenje otvorenog koda koji omogućuje izradu i integraciju svih vrsta digitalnih materijala (tekstualne datoteke, mrežne stranice, videozapise), provjeru znanja pomoću testova, HotPotateos kvizove, križaljke, osmosmjerke, čak i igre poput vješala, Milijunaša, sudoku, zmija i ljestve… Pogledajte videoPrimjeri na CARNet-u.

Moovly - alat za jednostavno stavranje i uređivanje atraktivnih videozapisaInačica za osobnu uporabu (Personal) nudi i osnovnu, besplatnu verziju. Ona omogućuje neograničen broj animacija rezolucije 480 piksela i pohranu 20 grafičkih ili zvučnih datoteka (ili 100 MB) u osobnu multimedijalnu biblioteku (to znači da u video isječke možete uključiti i vlastite slike ili zvukove, samo morate paziti na navedeno ograničenje). Za one koji žele znati više.  Prilikom prikazivanja na animaciji se nalazi vodeni žig s natpisom Moovly. 

Muvizu - alat za 3D animaciju, zabavan i jednostavan za korištenje s ciljem kreativnog pripovijedanja.Nudi 3 besplaten animacije.


Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla    (https://lms.carnet.hr/)
Za pristup traženoj aplikaciji morate se autenticirati svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. Unesite svoju korisničku oznaku i zaporku i kliknite na "Prijavi se". Na ovom portalu možete pronaći mnoštvo zanimljivih tečajeva: ECDL, primjena interaktivne ploče u nastavi, programiranje u Logu, Pascalu i C++, web dizajn, multimedija, Moodle itd. 

Natural Reader

OneNote za nastavnike - interaktivna obuka

Padlet  - 

upute za rad

Pexels - besplatne fotografije - preuzmite - najveći izbor besplatnih fotografija

Picktochart - alat za izradu inforgrafike, postera, prezentacija (Pročitaj više i upute.)

Prezi - alat za interaktivne prezentacije
Prezi je besplatan alat za izradu interaktivnih prezentacija, sa zanimljivim mogućnostima zumiranja, te ubacivanja poveznica, pa čak i Power Point prezentacija. Ako su vam dosadile Power Point prezentacije i želite svoju prezentaciju učiniti uistinu zanimljivom, onda je ovo pravi alat za vas. Primjer jedne prezentacije možete pogledati ovdje. Za pristup traženoj aplikaciji morate se autenticirati svojim AAI@EduHrelektroničkim identitetom. Unesite svoju korisničku oznaku i zaporku i kliknite na "Prijavi se". (Od 1.4.2018. - samo 3 besplatne).

PowToon

Program za izradu panorama i objavljivanje fotografija       (http://photosynth.net/)
Program može izrađivati panoramsku fotografiju, u tom slučaju potrebno je instalirati Image Composite Editor. Spajanje više fotografija u jednu i objavljivanje fotografija obavlja Photosynth. 

SharePoint  – digitalna platforma za upravljanje sadržajem. Omogućava kreiranje internetskog portala, postavljanje sadržaja te njegovo dijeljenje s različitim dionicima.
Snack Tools (www.snacktools.com)
Snack Tools je skupina alata za izradu web stranica i raznih dodataka kao što su Photosnack, Podsnack, Tubesnack, Flipsnack i drugi.

Spiral

QR kod (kratica za "quick response" - engl. brzi odgovor) je dvodimenzionalni kod koji nalikuje standardnim bar kodovima. Osnovna razlika od bar koda je mogućnost čitanja putem mobitela.

Testmoz - jednostavan alat za izradu kvizova. Kratke upute su ovdjeOvdje je vježba.

Riješi uvodni kviz u Testmozu.

Web Whiteboard aplikacija (AWWAPP) je alat što sadrži funkcionalnost bijele ploče u online okruženju. 

Weebly - Weebly je besplatna web aplikacija za izradu web stranica.
Wix - Wix je još jedna besplatna web aplikacija za izradu web stranica. Posebno je pogodan za izradu porfolia za fotografe. Primjere predložaka možete pogledati ovdje.
Wooclap - alat za izradu kviza
TeacherTube - TeacherTube je namijenjen nastavnicima, ali i učenicima koji svima žele pokazati svoje videosadržaje edukativnog tipa. Ako se učlanite (štoje besplatno) neograničen broj videoklipova moežete uplaudati. Pretraživanje, organizacija i kanali kao i sve druge osobine su iste kao i kod YouTube-a. Uz svaki videoklip na ovim stranicama dodana je i poveznica za download te je skidanje sadržaja na Vaše računalo pojednostavljno. TeacherTube posjetite na stranici www.teachertube.com.
ZONDLE
Ovaj alat je od dosada isprobanih alata najbolji. Nakon logiranja sastavite  pitanja (višestruki odabir odgovora, točno- netočno, pitanje-odgovor i još neke mogućnosti). Možete sastaviti 15 pitanja. Nakon toga odabirete igru koju želite. I sve je gotovo. Mogućnost slanja mailom, ugradnje na stranicu ili blog.

ZOOM

Zoom je jedna od najpoznatijih aplikacija za video konferencije, uglavnom zbog jednostavnog korisničkog sučelja. Tvrtka je fokusirana na poslovne korisnike, ali nudi i besplatnu inačicu privatnim korisnicima. Ta verzija podržava do 100 sudionika i sudionica u razgovoru odjednom, no ima i ograničenje od 40 minuta za sastanke u kojima je više od dvoje sudionika.


 

 

Za pristup traženoj aplikaciji morate se autenticirati svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. Unesite svoju korisničku oznaku i zaporku i kliknite na "Prijavi se". Ettaedu je sustav za prijavljivanje na stručne skupove dostupne svom nastavnom osoblju.
Eratostenov eksperiment 2016.
Zanimljive i besplatne alate imate i na ovoj poveznici: http://udltechtoolkit.wikispaces.com/Home.
 
Office 365


Instalirajte Office 365
na svoje računalo pa ćete
brže pristupati Teams-u.


VIRTUALNA

KNJIŽNICA


Posjetite klikom na sliku

 


KALENDAR 2020./21.


DABAR (Bebras)

 

PseudoDabar (za vježbu)     


E-lektire (CARNet)


         Klikni ovdje.


ZAŠTITIMO DJECU NA INTERNETU

NA INTERNETU


Udžbenici 2020./21.

 .


e - Dnevnik

 

Klikni na poveznicu


GIK-ovi


GIK - 2020./21.


DOS

DIGITALNI OBRAZOVNI SADRŽAJI


KURIKULUMI


PRIJEDLOZI

UPISI u SŠ


Anketa
Treba li vratiti zaključivanje ocjena na polugodištu?

Kalendar 2019./20.


kliknite  na sliku ili ovdje
Izmjene kalendara!


DOS u nastavi
Namijenjeno UČITELJIMA!
Digitalne obrazovne sadržaje (DOS) koristim u nastavi:Portal za škole


DELTA


Škola za život


 


EDUTORIJ

PREPORUKE

1. Predložak za GIK
2. Tablica planiranja
   AKTIVNOSTI za teme
3. Predložak - detaljno
   planiranje AKTIVNOSTI


SPOTOVI

Snješkići: Najljepše doba godine

Snješkići: Moja škola


PROMETNA UČILICA


Šah uz školu

UČI UZ IGRU


ZA RODITELJE

   


OPREZ!!


 


MOJ GRAD SISAK


O školi i učenicima

  


SIMBOL GRADA


         Stari most


YouTube kanal OŠ 22.lipnja

   Novi kanal (2013./14.)

Uradci učenika (2012./13. god.)


Sisak kakav želim

     


CARNet obavijesti

HITNO - Upozorenje - širenje "WannaCry" ransomwarea (13.5.'17.)

HITNO - Smjernice za zaštitu od "WanaCry" ransomwarea (15.5.'17.)

OBAVIJESTI od CARNet-a


VREMENIK


TražilicaSKOK U ZNANOST


Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Priznanje TZ grada Siska


DISLAJKAM MRŽNJU


EKOKODEKS


Oglasna ploča

PROMETNA UČILICA


EU kutak


Šah uz školu


Korisni linkovi

OBZOR 2020.


BOŽIĆNI SAJMOVI

   

   2009. 2010. 2011. 2012.

preskoči na navigaciju